Power Queens | Minikookboekje

Power Queens minikookboekPower Queens minikookboek
Donatie van € 10

• Speciaal voor u hebben de makers van het boek een minikookboekje samengesteld met hun favoriete recepten.

Pakket wordt in het donatiemandje gelegd...
 

Word gratis abonnee...

 
En blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het inspiratiekookboek. Eens in drie maanden verschijnt Power Queens | Magazine met prachtige foto's en kleurrijke informatie over het inspiratiekookboek, exotische gerechten en charismatisch vrouwen. (Meer info)
 

 

 

 
 

Donatiemandje

Er is nog geen crowdfunding pakket geselecteerd

 

Bestel nu het Power Queens | Minikookboekje

Power Queens minikookboekPower Queens minikookboek
Bestel nu het Power Queens | Minikookboekje

 

In september 2013 is onze inspirerende en culinaire reis begonnen. Wat begonnen is als een idee om een website te maken met levensverhalen en recepten van krachtige vrouwen, is uitgegroeid tot de publicatie van een boek, een website, een Facebookpagina en een online magazine. Met een geweldig team power vrouwen werken we samen aan Power Queens | Culinair de wereld delen. Een inspiratiekookboek, waarin inspirerende vrouwen hun levensverhalen en familierecepten delen met de wereld.

Als debuterend auteur ben ik enorm dankbaar voor de Power Queens die samen met mij dit avontuur zijn aangegaan. Hun inzet, enthousiasme, expertise en energie is aanstekelijk.

Om de drukkosten van 1.000 full colour boeken te bekostigen hebben wij uw hulp nodig! U kunt ons helpen het bedrag bij elkaar te krijgen door een digitale minikookboek te bestellen voor € 10,00. Een minikookboekje met authentieke familierecepten of recepten waar wij onze eigen ‘draai’ aan hebben gegeven.

Wij hopen dat u geïnspireerd wordt door onze recepten en dat u er zelf ook mee aan de slag gaat. Voeg iets toe of laat iets weg. Maak foto’s en deel ze met ons, zodat wij ze weer kunnen delen met de wereld.

 

De recepten uit het Power Queen | Minikookboekje

Begin de week eens met de bonchi kòrá, bruine bonensoep, een recept geïnspireerd op het authentieke recept van mijn oma. Bonen zijn het symbool van overvloed en daar kunnen we niet genoeg van hebben.

Caïnva deelt haar familierecept voor tonijnballen. Een eenvoudig, maar overheerlijk gerecht, dat zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht geserveerd kan worden.

Esther laat ons kennismaken met het favoriete gerecht van haar kinderen: zoete zuurkool. Dit gerecht smaakt lekker in de winter, maar ook in de zomer.

Désirée trakteert ons op de torta van haar moeder, een hartige taart van macaroni en tonijn, heerlijk bij de lunch maar ook als hapje op een feestje.

Nayda’s favoriete tussendoortje is arepa di pampuna, pompoenpannenkoeken. Lekker bij een kopje thee, maar een paar van deze kleine pannenkoeken zijn als ontbijt ook niet te versmaden.

En dan hebben we de nagerechten van Irèn en Sofie. Allereerst de bloedworst chocoladecake van Irèn. Verslavend lekker en zeker niet aan te raden als u (voor de zoveelste keer) van plan bent om te gaan lijnen.

Het bananenijs van Sofie is super makkelijk om te maken. Een overheerlijke verantwoord ijsje voor de kids, waarmee ze bovendien ongemerkt fruit binnenkrijgen. U kunt er zelf ook eindeloos van smullen, zonder schuldgevoel.

Als bonus krijgt u ook een exotische cocktailrecept van onze vrienden van Mongozo gemaakt met bananenbier.


Pakket wordt in het donatiemandje gelegd…


 

 

Trotseer de hitte; recept voor verfrissende en verkoelende drank

Verfrissende Drank recept
Recept voor een verfrissende en verkoelende drank, uitermate geschikt om de hitte te trotseren

Bij warm weer is het zeer belangrijk om voldoende te blijven drinken. Deze gemakkelijke en heerlijk verfrissende drank is uitermate geschikt om de hitte op een smakelijke wijze te trotseren en voldoende vocht binnen te krijgen.

Specificaties

Voorbereiding 5 minuten

Maak een kan en deel uit!

Ingrediënten


1 citroen

5 takjes Nanna (In de volksmond ‘verse munt’ genoemd)

Bruis- of kraanwater

Benodigheden

Mes

Snijplank

Drinkkan die in de koelkast past

Koelkast

Bereidingswijze

1. Snijd de citroen in schijfjes

2. Voeg de nanna en citroen samen in de kan, eventueel wat ijs voor een extra verkoelend effect.

3. Giet hier het water, met of zonder bubbels, overheen.

4. Voeg eventueel een zoetmaker toe.

5. Laat het nog ongeveer een (half)uurtje afkoelen in de koelkast.
6. Kleed de glazen aan met parasolletjes en gekleurde rietjes voor een feestelijk effect!

7. Laat de kan in de koelkast en drink hem gedurende de dag leeg.


 

Recept voor Nederlandse Snijbonenstamp

recept snijbonenstamp
Heerlijke Nederlandse snijbonenstamp

 

Mijn allerbeste vriendin, die mij al een eeuwigheid kent, zegt dat ik altijd alles met kaas eet. Er zit een kern van waarheid in. In een restaurant bestel ik het liefste iets met kaas, bij voorkeur gesmolten kaas. Wat wil je ook, mijn opa was kaasboer. Het zit in mijn genen. 

Wij aten dit vroeger thuis al. Eerst werden de bonen gesneden. Een roestig molentje werd op het aanrechtblad vastgemaakt. Eén zus mocht draaien, de tweede maakte het molentje steeds weer vast op het blad, de derde zus stopte de bonen in het apparaat (de dikke links, de dunne rechts of andersom) en moeder stond erbij en riep: “Pas op voor de vingers!”

Vandaag een recept waarvan wij allemaal smullen: Snijbonenstamp. Lekker met Hollandse kaas, maar ook met brie of een blauwaderkaas. Dat maakt het net wat pittiger (misschien vinden kinderen dit iets minder lekker). Het is een makkelijk recept. Wij maken de stamppot bij voorkeur met biologische ingrediënten. Alle gebruikte ingrediënten zijn in de biologische variant verkrijgbaar.

Specificaties

Dit recept is voor twee volwassenen en twee kinderen.

De bereidingstijd is dertig minuten.

Ingrediënten


500 gram gesneden snijbonen

500 gram geschilde aardappels

100 gram kaas in blokjes Hollandse kaas, brie, en/of blauwaderkaas

100 gram ham of salami in blokjes of stukjes

Benodigheden

Kookpan (niet te klein)

Plank en schilmes om de kaas en worst te snijden

Een stamper

Bereidingswijze

1. Kook de aardappels gedurende 20 minuten in water.

2. Voeg meteen de snijbonen toe.

3. Prik in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn.

4a. Indien niet, nog even door laten koken en terug naar stap 3.
4b. Indien wel, door naar stap 5.
5. Giet de aardappelen en snijbonen af.
6. Stamp de bonen en aardappels
.
7. Voeg de ham en/of salami toe en de kaas in het nog warme mengsel. Laat de kaas smelten.

8. Maak eventueel een jus naar keuze.

9. Schep de borden vol en smullen maar! 

snijbonenstamp recept
Heerlijke Nederlandse snijbonenstamp met warme tomaten

 

 

Promotie van Power Queens op de inspiratiedag van Makro Breda

inspiratiedag makro breda
De makers tijdens Marko Breda Inspiratiedag op 21 mei 2014 | fotografie © LookNiceToo

 

Op uitnodiging van Makro Breda bereidden de makers van Power Queens | Culinair de Wereld Delen tijdens een kookdemo op de Inspiratiedag van 21 mei 2014 allerlei heerlijke gerechtjes voor het publiek om alvast een voorproefje te geven van de exotische recepten die in het inspiratiekookboek zullen verschijnen.

Mer foto’s van Makro Breda Inspiratiedag

 

Recept voor Curaçaose maispannenkoeken van Oma

maispannenkoek curacao
Verrukkelijke maispannenkoeken, lekker bij de thee, als ontbijt

 

Denkend aan mijn jeugd op Curaçao denk ik automatisch aan de pannenkoeken van mijn moeder. Die waren beroemd in de familie. Als we naar het strand gingen of naar de carnavalsoptocht gingen kijken, nam mijn moeder steevast een blik met haar overheerlijke pannenkoeken mee. Het was soms ‘vechten’ om een derde of een vierde pannenkoek te kunnen krijgen. Ook mijn kinderen hebben toen ze klein waren tijdens onze vakanties op Curaçao van de pannenkoeken van oma gesmuld. Op hun verzoek heb ik mijn moeder, lang geleden weer, het recept gevraagd. En dat deel ik graag met jullie.

Specificaties

Hoeveelheid: 0ngeveer 24 stuks
Het worden kleine pannenkoeken van een doorsnee van 10cm, ook wel bekend als drie in de pan.
Bereidingstijd: 10 min.
Baktijd: 2 à 3 min per kant.

Ingrediënten

250 gram bloem*
75 gram suiker
1 ei
2 theelepels baking powder (bakpoeder)
1 theelepel zout
75 ml volle melk (koffiemelk kan ook,)
1 blikje mais cream style**
150 gr rozijnen
1 theelepel vanille encense (vloeibaar smaakversterker)
1 halve theelepel kaneelpoeder
Zonnebloemolie

Benodigheden

Weegschaal
Maatbeker
Koekepan
Kleine soeplepel (om beslag mee op te scheppen)
Garde of pollepel om beslag te roeren.

Bereidingswijze

De gezeefde bloem en de suiker in een beslagkom doen. Het ei in een kommetje goed kloppen en bij de bloem en de suiker doen. Voeg de melk en de rest van de ingrediënten toe en roer het geheel met een garde tot een mooi pannenkoek beslag.

Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan en schep met een kleine soeplepel steeds een beetje beslag in de pan. De pannenkoeken moet een doorsnede hebben van Op deze manier kunnen 3 à 4 pannenkoekjes tegelijk worden gebakken. Keer ze regelmatig om totdat ze een mooi bruin kleurtje hebben. Leg wat keuken papier op een schaal en laat de pannenkoeken op het keukenpapier uitlekken. Deze pannenkoeken kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

* In plaats van bloem en baking powder kan ook zelfrijzend bakmeel gebruikt worden
** Mais cream style is een typisch Amerikaans product. Het is een ‘puree’ van gekookte maiskorrels, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Chinese of Surinaamse toko’s. Maar je kan het ook zelf maken door een klein blikje maiskorrels met een beetje van het eigen vocht te pureren in de blender. Eventueel smeuïger te maken met de rest van het vocht.

Variatie

De mais cream style kan ook vervangen worden door gekookte en fijn geprakt pompoen. Hoeveel pompoen je precies nodig hebt hangt van je eigen smaak af. Voeg steeds een beetje toe totdat je het gewenste resultaat hebt.

Deze pannenkoeken uit Curaçao zijn als ontbijt heel lekker, maar als traktatie bij een kopje thee na school zijn ze ook niet te versmaden. Wedden dat jullie kids ze ook super lekker zullen vinden?

 

Align with the Universe and your purpose will reveal itself

lady africa fashion show
Lady Africa Fashion Show

 

Life is full of ups and downs where you often find yourself longing for balance. As women we often find ourselves searching for that balance. Being woman, mother, wife and professional can be exhausting. When those downs come around, you can often find yourself questioning your choices, your decisions. Am I doing the right thing by leaving my children while pursuing a career or my business ambitions. Or maybe the other way around, am I being true to myself by walking away from my business or career to stay at home and take care of my children and household full time?

As I grow older and hopefully wiser I discover that the more I grow into my self the more I just know when I am living my purpose.The Universe (God/Allah or whatever name you choose to give the source) will show you the signs. And if you are in tune with the source, align with the Universe your purpose will reveal itself and in that moment or that process you will be the Power Queen you were born to be.

 

Yesterday to me was one of those moments. I was asked by the Power Queen Iren Hin, who is also featured in my upcoming book to cater at her Lady Africa Event. What a magical night. I am searching for words to describe the alignment I felt. Let me take this moment to thank her for allowing me to be part of this magical night.

 

Iren Hin
Power Queen Iren Hin | fashion Designer of Lay Africa

 

I have been in love with African fashion ever since I re-discovered my roots and embrace my African Heritage. I remember my first visit to Ghana where of course I visit Elmina Castle and stood defiantly at the The Door of no Return… I returned. I came back to re-claim my mother. Mama Afrika! But I also met the designer Mawuli Kofi Okudzeto. His designs were the bomb!
This was more than 10 years ago.

 

cainva isenia
Power Queen Caïnva Isenia | Cain Photography

 

And here I was, 10 years later, where Iren was showcasing African Designer Labels in an amazing show. The beauty, the elegance, the pride! And this magic was brought together with other amazing Power Queens. My colleagues and sisters Cainva & Nayda. Caïnva who of course was taking amazing pictures. Nayda who collaborated with make-up team. But also Magali who was part of the styling team and made a Fashion Statement to remember with her runway style. Anja who is doing an amazing job with her love of African prints. I ran into my sistahs Diana, the Headwrap Queen, Sjamira from Afro Chic, Dominique, owner of SheaDo and author of ‘Crown of Glory’ and ChriStella, winner of the Student Pearl @ The Pearls of the Dutch Caribbean.

 

Sjamira and ChriStella
Sjamira from Afro Chic and ChriStella, winner of the Student Pearl of the Dutch Caribbean

 

And as I stood behind my African buffet, sharing the African cuisine with dishes like West African Groundnut soep, Banku with pepper, East African Kachumbari salad and of course the popular Caribbean pastechi’s I knew I was exactly where I needed to be.

And last but not least I give thanks and I honored all the Power Kings. The men next to all of us, Power Queens. Whether they are current or ex-husbands, friends or business partners.
I am because We are. We are because I am.

Ashé

 

magali lady africa
Magali made a Fashion Statement to remember with her runway style

 

Recept voor gestoofde Caribische kip met rode bonen en spek

Caribisch Kip rode bonen
Heerlijke gestoofde Caribische kip met rode bonen en spek

 

Mijn oma kookte vroeger traditioneel bonensoep met spek. Mijn moeder maakte daar een variant op met veel specerijen. Dit heerlijke gerecht aten we met rijst. Ook ik ben zo creatief geweest om een eigen versie van het familierecept te maken. Hieronder geef ik u mijn recept van Caribische kipfilet met rode bonen. Het kost niet veel tijd en het is gegarandeerd heerlijk! Het recept is makkelijk aanpassen met extra ingrediënten.

Specificaties

Hoeveelheid is voor ca. 4 personen.
Bereidingstijd is ca. 15 minuten.
Kooktijd is ca. 30 minuten.

Ingrediënten

3 stukken kipfilet
1 pot rode bonen
1 pakje spek in blokjes gesneden
1 rode ui – in kleine stukjes
1 rode paprika – in kleine stukjes
2 teentjes knoflook – gemalen
2 takjes peterselie voor de garnering
2 eetlepels ketjap asin
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel complete seasoning (Badia)
1 snufje nootmuskaat
3 eetlepels vloeibare boter
1 citroen / limoen
1 beker water

Benodigdheden

Grote pan
Kleine pan voor de spekjes
Kom met water

Bereidingswijze

Zorg dat de kip ontdooid is.
Om alles gelijk klaar te hebben kan u de rijst alvast koken voor u met bereiding van de kip begint.

1. De kip met citroen of limoen schoonmaken in water. De kip in de kom met water en citroen laten weken om deze na vijf minuten uit het citroenwater te halen en te laten uitlekken.

2. De kleine pan verwarmen om de spekjes drie minuten te bakken. De spekjes laten afkoelen terwijl u verder gaat met het bakken van de kip.

3. Drie eetlepels vloeibare boter voor een minuut verwarmen in de grote pan. De gemalen knoflook toevoegen.
4. De kip bakken in de vloeibare boter met knoflook voor ca. tien minuten tot het vlees mooi bruin is.
5. De gesneden ui en paprika aan de kip toevoegen en bakken voor tien minuten.
6. Vervolgens ketjap asin en manis, gevolgd door nootmuskaat, complete seasoning en het water eraan toevoegen.
7. Het gerecht voor zeven minuten goed laten sudderen op een laag pitje.
8. De rode bonen en de gebakken spek toevoegen en het geheel met een sauslepel goed door elkaar mengen.
9. Voor het opdienen de gesneden peterselie over het gerecht strooien.

Bon apetit.

 

 

Recept voor bananenbrood met honing en noten

recept bananenbrood
Versgebakken bananenbrood met honing en noten

 

Tientallen jaren geleden vond ik in een Amerikaans kookboek een recept voor bananenbrood. Voor mij een noviteit, voor mijn man een jeugdherinnering. Met Johnny Cake, zelfgebakken witbrood, Aros morro en toverlimonade behoorde het tot de heerlijkheden die zijn grandma voor hem maakte. Haar recept hebben we helaas niet. Als ik haar ernaar vroeg, lachte ze hartelijk en zei ze dat er geen recept was; zij kookte op gevoel. Zonder recept, weegschaal, maatbeker of instructies. Koken verhief zij tot een kunstvorm: meesterlijk, betoverend lekker en niet te evenaren.

Het recept in het Amerikaanse kookboek heb ik door de jaren heen aangepast naar onze smaak. Hieronder volgt mijn recept, want ‘koken op gevoel’ behoort nog steeds niet tot mijn vaardigheden.

Specificaties

Hoeveelheid is voor ca. 10 personen
Bereidingstijd is ca. 30 minuten
Baktijd in de oven is 75 minuten
Temperatuur oven is 160˚C

Ingrediënten

150 gram honing
100 roomboter
2 eieren
8 gram bakpoeder
250 gram bloem
4 rijpe bananen
citroen
100 gram gemengde noten
Olie om bakvorm in te vetten

Benodigheden

Bakblik van 27 cm
Mixer

Bereidingswijze

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat u met de bereiding begint.

1. Verwarm de oven voor op 160˚C
2. Vet een bakvorm 27 cm in met een klein beetje olie.

3. Roer de roomboter, honing, eieren en citroensap met een mixer tot een schuimige massa.
4. Mix vervolgens de bloem en bakpoeder erdoor heen tot er een gladde massa ontstaat.
5. Roer op een lage mixerstand de in stukjes gesneden bananen door het deeg. Zorg dat de stukjes banaan niet helemaal zijn opgelost in het deeg.
6. Als laatste de noten door het deeg roeren met een lepel.

7. Giet het deeg in de ingevette cakevorm.
8. Plaats de cakevorm in de voorverwarmde oven en laat het brood bakken voor 1 uur en 15 minuten
9. Laat het brood min. 15 minuten afkoelen alvorens het te serveren.

 

Steun de Power Queens en ontvang een tarotconsult

tarotconsult van het Donkse Oog

Tarotlegging door het Donkse Oog © George Mensink

 

Bestel via deze website het crowdfunding pakket PQ05 Gesigneerd exemplaar met tarotconsult en ontvang een tarotconsult van het Donkse Oog.

In het consult worden de tarotkaarten als instrument gebruikt om aan de hand van de plaatjes op de kaarten meer inzicht in uw situatie/dromen te krijgen. Het consult wordt gedaan door George Mensink van het Donkse Oog. Dankzij zijn katholieke opvoeding ontwikkelde hij een grote fascinatie voor het mystieke, spirituele en rituelen. Naast een muzikale carrière is hij sinds 1993 bezig met het bestuderen van de tarot. In 2012 haalde hij zijn beroepsdiploma als tarot mediator aan het Buro voor Tarot.

Wat kunt u verwachten van een tarotconsult?
• coaching bij levensvragen
• inzicht in dromen
• coaching bij keuzes
• inzicht in de eigen persoonlijkheid

 

De makers achter het inspiratiekookboek

De makers achter het inspiratiekookboek aan het woord © RiKo-Vision

 

Het bovenstaand filmpje is opgenomen tijdens de eerste meeting van de makers achter Power Queens | Culinair de wereld delen, een inspiratiekookboek waarin krachtige vrouwen hun ‘levens- en familierecepten’ delen met de wereld.

Auteur | Danitzah Jacobs  Màrshé Breda
Fotograaf | Caïnva Isenia  Caïn Photography
Visagist | Nayda Fecunda  Looknicetoo
Redacteur | Sofie van Kemenade
Vormgever | Irèn Nooren  Memento Vivi
Uitgever | Esther van der Ham  Droomvallei Uitgeverij
Supporter | Désirée Martis

Meer informatie over de makers.

Met dank aan:
Riko Vision, Satelliet Breda en OnQBeatz.